Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je policistů málo, nebo platí staré vtipy o esenbácích?

mestska-policie-11.10.2012jm.jpgPoložit dotaz na policejní ředitelství by jistě skončilo odkazem na to, že se jednalo o náhodný okamžik, případně že policisté sledovali cíl na první pohled veřejnosti ne zcela viditelný, ale důležitý.

Možná ano, ale napadlo mě, jestli stýskání, že policistů v ulicích je málo, že musí sedět v kancelářích a papírovat, není občas (nebo pořád) jen výmluvou. Nechci nijak shazovat každodenní babrání se policistů ve společenské špíně, kontakt s osobami, se kterými bychom se my ostatní určitě stýkat nechtěli. Ale skutečnost, se nejen v Praze potkávám policisty na místech v koncentraci a při činnostech, při kterých mi zůstává rozum stát, občas napovídá, že trochu víc přemýšlení a koordinace by neškodilo.
Například chvályhodné jsou hlídky na frekventovaných přechodech, kde v chodeckých špičkách zastavují policisté auta, aby lidé bez aut mohli bezpečně přejít. Pomiňme to, že auta by před zebrou měla chodce pouštět automaticky, a ne být k tomu nucena plácačkou. Jenže kolik je potřeba policistů na takových přechod, kde auta jezdí jen z jedné strany? Na Jižním Městě v Praze to na jednom takovém přechodu představuje čtyři městské strážníky – dva hlídají přechod směrem tam, dva ten další směrem opačným (viz foto). Opravdu by to jeden a jeden nezvládl?
Třeba jim jen zazlívám. Vzpomínám si, jak jsme s kolegou jeli na sklonku léta do Kutné Hory. Na půli cesty z Prahy jsme před jednou z obcí míjeli policejní vůz se dvěma ženami zákona. Parkoval u krajnice, svítilo sluníčko. Jedna z policistek cosi řešila za volantem (radar neměly), druhá byla opřená o vůz. Když jsme se asi za tři hodiny vraceli zpět, auto stálo na stejném místě, sluníčko svítilo ještě víc a obě dámy zákona, opřené o auto, chytaly bronz. Nepokrytě s tvářemi nastavenými paprskům blahodárného záření. Škoda, mohla to být hezká fotka do soutěže Nestojí někde zbytečně?
Poučení z krizového vývoje: Kolik policajtů je třeba k zašroubování žárovky? Pět. Jeden stojí na stole a drží žárovku, čtyři otáčejí stolem. Starý totalitní vtip, kdy se místo policajtů používalo slovo esenbák.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář