Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlínský rudý senátor Okamura: Tak trochu Světáci

21. 11. 2012

okamura-hrad.jpgPokud by svůj blog o neškodnosti komunismu napsal před senátorskými volbami, asi by nadále pronášel svá cestovatelská moudra jen jako soukromá osoba a podnikatel. Teď je Tomio Okamura senátorem, chce být prezidentem. Když nic jiného, je šest let neodvolatelný, i kdyby plácal sebevětší nesmysly.

Problémem řady podobných „znalců historie“, mezi něž se pan senátor nyní zařadil, je, že mají nastudováno pár vět, pár odstavců z toho či onoho údobí a tím perlí na veřejnosti. je to stejné jako ve slavném filmu Zdeňka Podskalského Světáci, kde emeritní profesor tance a společenského chování říká třem fasádníkům: „Já vím o Picassovi, že je to pofrancouzštělý Španěl, že se mu žíká Otec kubismu a to je všecko a s tím jsem vystačil celý život!“ Okamurovy znalosti o Pařížské komuně jsou, soudě podle argumentace, na stejné úrovni.bez-nz-1.jpg
Těžko říci, jestli tuší, že právě Pařížské komuně vděčí dnes Paříž za své dlouhé a široké bulváry. Když bylo povstání chudiny potlačeno, byly zbourány ulice, bloky, čtvrti, aby se už v případě další rebelie nemuselo bojovat v úzkých uličkách, kde bylo snadné postavit jednu barikádu za druhou, a síla vojenských oddílů byla tatam. Široké bulváry měly usnadnit pohyb armády, využití děl a jezdectva, znesnadnit obranu protivníka. To jen na okraj.
Povstalci byli opravdu po dobytí Paříže zmasakrováni. Hynuly ženy i děti, to není nic omluvitelného. Ale obhajovat, jak píše i pan senátor, že komunardi zavedli bezplatné školství a další vymoženosti, je vytrženo z dobových souvislostí. Komuna nic neprodukovala, jen vyvlastnila, zabrala cizí majetek a z toho pak po dobu své existence financovala vše bezplatné.
Pařížská komuna byla jen v malém to, co pak realizovali v Rusku bolševici s Leninem, Trockým a Stalinem. Pařížská komuny by musela postupovat, pokud by se udržela déle, zcela stejně. paris-commune.jpgJejí vznik byl zprvu zoufalou reakcí na francouzsko-pruský konflikt, nikdo nemůže a nechce popírat tragické postavení chudých lidí v Paříži i jinde. Ale svět takový tehdy byl ve Francii, v Anglii, u nás. Jestliže však někomu seberu jeho majetek (mohu si myslet o jeho poctivosti cokoli), vyženu ho z jeho hezkého domu ve jménu dobra, nastěhuji se do cizího a užívám cizí, nikdy to neplodí dobro, ale zase jen další zlo…
A argumentace o komunách Indiánů? To pan senátor Okamura přehnal. Komuna a komunismus jsou dvě rozdílné věci. I když slova znějí obdobně a mají stejní základ. Přísně vzato, i rodina je svým způsobem komuna. Všichni pracují, vše mají dohromady, v rámci své rodinné komuny mají všechno zadarmo. Z tohoto úhlu, viděno panem Okamurou, jsme komunisti asi všichni na této planetě, kdo žijí v rodině.
Poučení krizového vývoje: Hloupému člověku nejvíce prospívá, když mlčí. Kdyby to však věděl, nebyl by to už hloupý člověk. (Šejch Abú Abdilláh Mušarifuddín ben Muslih Širází)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář