Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spočítejte si, co všechno za nás dělá stát!

duchody-stat-krecek.jpgKaždé volby, ať komunální, senátní, či sněmovní, hledáme ty, kteří budou lepší než ti předchozí, necháme se přesvědčovat kdekým, že on, či jeho strana, hnutí, spolek jsou lepší, než t dosavadní. Napadlo vás někdy, že každým vhozeným lístkem do volební urny ale jen udržujeme při životě systém, jemuž dobrovolně vkládáme do náruče a libovůle naši schopnost rozhodovat se samostatně a svobodně?

Protože čím víc přehodíme na stát, tím víc bude pak tento stát potřebovat – A CHTÍT – peněz pro svou potřebu. Že alespoň polovina skončí ve vedlejších penězovodech, to je problém, na který zanikl už Starý i Nový Egypt, Řím a celá jeho říše. Ale jen tak pro zajímavost – co všechno za nás dělá (nebo „dělá“) stát a o co se mi sami nechceme starat. Nechme mimo diskusi, jestli bychom to zvládli na nějaké nižší než státní úrovni my sami:
·         Zdravotnictví
·         Úřady práce, inspektoráty práce,
·         Zemědělství
·         Kultura – divadla, orchestry, galerie
·         Sport – reprezentace, příspěvky jednotám
·         Armáda
·         Policie – státní i obecní
·         Věda
·         Stavba silnic, železnic
·         Splavnost řek
·         Ochrana přírody
·         Zahraniční politika – ambasády, propagace státu
·         Soudy a vězeňství
·         Ústavy pro seniory, dětské ústavy
·         Památková péče
·         Státní rostlinolékařská správa
·         Regionální rady soudržnosti
·         Televize, rozhlas
·         Letiště
·         Hygiena
·         Veterinární správa
·         Archivy
·         Muzea
·         Fond bydlení
·         Ochrana průmyslové soutěže
·         Centrální banka
·         pošta
·         obchodní inspekce
·         pošta
A tak dále. Když rozklíčujete jednotlivá ministerstva, vypadnou vám desítky, možná stovky podúřadů, které rozhodují o tom, co si můžete postavit na zahrádce, co smíte pěstovat na poli, co si smíte myslet, kam a jak a s jakým dokladem smíte jet. Určitě sami doplníte, na co všechno jsou další a další instituce a úřady, které něco dělají za nás a o jejichž smyslu pochybují i ti, kteří jsou v nich zaměstnáni.
Na všechno jsou normy, na všechno jsou nějaké částky z nějakých fondů… Než začneme podnikat, tak se mnozí shánějí po grantech, podporách, příplatcích od státu. Když se rozvodní řeka, chceme, aby stát postavil zábrany, místo toho, abychom žili daleko, či aspoň přiměřeně od řek. Chceme příspěvky na ekologické bydlení, na pastelky pro děti, na … Už sám ani nevím, na co všechno.
Poučení z krizového vývoje: Myslíte, že nová generace politiků se bude z principu chovat jinak? Také oni budou chtít ovlivňovat, řídit, rozdávat. Na to potřebují peníze, protože zadarmo to dělat nebudou. Kde jsou cizí peníze nerozdávání, tam je organicky zakódovaná korupce a nepoctivost. Vždy chce být někdo první a na někoho se nedostane. To je současný princip politiky na celé zeměkouli. Představme si, že by stát měl jen armádu a policii a možná i velvyslance. Neplatil by umělce, sportovce, silnice, koleje a tisíce a tisíce dalších záležitostí. Já vím, je to chiméra, ale za poslední století jsme se dobrovolně vzdali starosti o sebe sama, dáváme státu své peníze a – divíme se.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář