Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč Karel Schwarzenberg prohraje volbu

zeman.jpg

Kromě toho mívají lidé obecně sklon postavit se na stranu toho, komu ubližují. Kampaň proti Miloši zemanovi z něho dělá přesně tento objekt – ubližovaný a utlačovaný. Kulturní fronta – jak se stále říká – se z větší části postavila za knížete. iDnes alespoň přesně vystihla a popsala situace, kdy se ti, kteří chtějí volit Zemana, raději veřejně nevyjadřují. Kolegové by je zřejmě ušlapali a nikdo si nechce v divadle rozházet režiséra – jeden už odmítl režírovat Dejdara. Inteligentní a slušná debata, jakou předvedli na obrazovce Zdeněk Svěrák (hlasuje pro knížete) a Filip Renč (hlasuje pro objímače stromů) je v celé prezidentské volbě světlou a vzácnou výjimkou.
Přečtěte si důkladně komentáře pod články (na kterémkoli webu) – z valné části vyjadřují nesouhlas k jednotnému šiku umělců a pracující inteligence. Kdo dobře sledoval komentáře už před prvním kolem, ten musel vysledovat velký nesouhlas čtenářů s Janem Fischerem ještě v týdnech, kdy v průzkumech veřejného mínění jasně vedl. Což naznačovalo, že hlas médií ještě není hlasem božím.
Karlu Schwarzenbergovi obecně škodí i to, že se na jeho stranu umělci postavili téměř jako jeden muž (a žena). Pokud vezmeme v úvahu výjimečnou situaci v listopadu 1989, tak se umělci v našich dějinách vždy „jednotně“ stavěli na nějakou stranu – třeba i v Antichartě (nuceně i nenuceně).
Současná prezidentská volba není v mezní společenské a politické situaci, je to běžná politická situace. Společnost není spojena v jeden celek proti nějakému nebezpečí. Vytváření, umělé vytváření názoru, že volba jednoho kandidáta je štěstím a druhá neštěstím může vést k tomu, že většina zvolí číslo 2: prostě na zlost těm, kteří vnucují jedinou volbu. Kromě toho všeho jsou lidé také alergičtí na to, když jim někdo říká, že jedině tato a tato volba je správná. Lidé mají vlastní hlavu, vlastní rozum a zvládnou rozhodnout se i bez masáže.
Karel Schwarzenberg může na to, že se stal v podstatě „kandidátem Národní fronty“, dojet. Vzpomeňte si ještě, jak mohutnou podporu v billboardové a další kampani měla ve volbách do poslanecké sněmovny zelená odpadlice Olga Zubová. Mediální magnát Soukup zaplavil jejími portréty zemi – a zcela propadla. Podobně neuspěl s Janem Fischerem.
Nechme se překvapit. Osobně váhám, jestli vůbec mám jít v druhém kole volit. Nesedí mi ani jeden kandidát, u každého mám víc proti, než pro. Ale ať bude na Hradě Karel Schwarzenberg, nebo Miloš Zeman, budu hlavu státu respektovat. Bude mým prezidentem, i když dám hlas jen jednomu z nich, nebo žádnému. A každému v této zemi přeji, že může vyjádřit svou volbu. U stolu si od něho neodsednu.
Poučení z krizového vývoje: Když jeho prevoschoditělstvo před volbami ves navštíviti ráčí – přijíždí na koláči. Ruské přísloví
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář