Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myšlenka, která vstoupí do dějin UNESCO?

Ale vážně. Reakce policie i dalších úředníků a politiků na návrh ostravských Romů, že budou tedy milostivě udávat zločince ze svých řad (ale něco za něco) jsou buď nulové, nebo váhavé. Nedivme se oproto napříště, že frekvence demonstrací a nenávisti se v ostravě a jejích exponovaných částech do budoucna možná zvýší.

Jaká má být jasná reakce policie? Jestli jste svědky trestného činu, je vaší povinností pachatele oznámit, jinak se stáváte spolupachateli a napomahateli tohoto činu. Jiná alternativa není. Dávat si podmínky je nepřípustné.

Jak reagovala policie - stojí za to o tom uvažovat, není to tak jednoduchá a tak dále.

014.jpgJak by měli reagovat politici? Nechodí romské děti do školy kvůli tomu, že je na každém rohu přepadávají skinové, nebo proto, že se jim nechce? Vloni v září jsem byl celé dopoledne v Hranicích na Moravě. Kousek od historického centra, před supermarketem na sídlišti asi v deset dopoledne zevlovala před obchodem odhadem desetičlenná partička mladých Romů. Děti základní školou povinné i teenageři evidentně středoškolského věku. Pohoda, klídek, cigárko. Za celé dopoledne jsem ten všední den jiné děti po městě nezahlédl, nepočítám-li ty, které jejich maminky tlačily v kočárcích. Že by se někdo z té party před obchodem bál viditelně nějakého napadení, jsem nepostřehl. Spíše je všichni zdálky obcházeli, aby byli ušetřeni jejich poznámek, které na adresu okolí tihle školáci neškoláci hlasitě projevovali.

Takže kde je zakopaný pes? Obyčejně řečeno, autoři myšlenek na udávání zločinců z vlastních řad jako obchod za to, že nebudou muset do školy a pracovat, si z nás dělají "zadnici". Bohužel, jen skini, neonacisté a kdysi sládkovci se ozývají. Ti, kteří by se měli opravdu ozvat, jsou podělaní až za ušima. S nikým si to nerozházet, ale taky nikomu nepomoci. Nedivme se, že průzkumy konstatují, že otevřený odpor vůči romské "menšině" se čím dál tím víc šíří i do mimoextremistických skupin a částí české společnosti. Lidé začínají cítit přirozené ohrožení. protože jednou to může dospět do okamžiku, kdy úřady zakážou něco, co do té chvíle byly samozřejmou součástí většinové části společnosti. Příkladem, smutným, budiž zákaz letošní veřejné propagace a oslavy Vánoc v berlínské čtvrti Kreuzberg. Dnes jsou to Vánoce, zítra zakážou prodávat vepřové a za rok...?

Není tohle třeba téma do předčasných voleb?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář