Jdi na obsah Jdi na menu
 


Martin Komárek: "Nikdy jsem nebyl opravdovým babišistou!"

img_2688.jpgEmanuel Moravec byl odhodlaným vojákem, který chtěl v roce 1938 proti Hitlerovi bojovat. Ale se stejným odhodláním se pak dal do služeb nacismu, stal se jedním z nejaktivnějších kolaborantů a kolaborantů nejen u nás, ale v celé okupované Evropě během 2. světové války. Jeho názorový kotrmelec od odhodlaného a vášnivého vlastence a bojovníka k odhodlanému a vášnivému fašistovi byl možná překvapivý jen na první pohled. To se totiž vášnivým lidem stává. Jako se ženám stává, že z vášnivé lásky se kvůli zradě partnera stane vášnivá nenávist. Ještě ráno člověk říká: "Miluji tě!", večer už křičí: "Nenávidím tě!"

Srovnání Emanuela Moravce s novinářem, tedy spíše už politikem, mi na mysli vůbec nepřišlo až do věty, kterou v dokumentu ČT vyslovil, když komentoval své členství v komunistické straně: "Nikdy jsem nebyl opravdovým komunistou, vždycky jsem obdivoval Reagana."

To jsem zpozorněl. Až do toho okamžiku jsem jeho vývoj od novináře k politikovi svým způsobem chápal. Tahle věta mě probudila. Čím tedy Martin Komárek ve své komunistické éře byl?

A - a to je důležitějjší - čím je dnes? Jestli před třiceti lety přesvědčoval své okolí, že je komunistou (tajným reaganistou), kým je doopravdy dnes, kdy vášnivě obdivuje Andreje Babiše, jehož ještě před krátkým časem zatracoval? Jsem zastáncem mínění, že jen vůl nemění názory, ale u politiků bývám opatrný.

Emanuel Moravec možná také po nějakém osobním setkání s Adolfem Hitlerem také změnil názor, protože Hitler byl psycholog a uměl měnit tváře, věty, slova, tóny hlasu podle toho, kdo před ním stál.

Takže si jen říkám. Co bude Martin Komárek říkat ve chvíli, kdy se mu třeba nepovede, kdy po nějakých dalších volbách přijde stranický debakl (jako nyní v ODS)  a Andrej Babiš ho normálně z křesla manažera strany vyhodí? Postaví se Martin Komárek před kameru a prohlásí: "Nikdy jsem nebyl opravdovým babišistou. Vždycky jsem obdivoval Zemana!"

To je asi na další cyklus Českého století...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář