Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karolína Peake – nepovedená restituce ministerstva obrany

 

nase-holky.jpgPatálie s ambiciózní vicepremiérkou Karolínou Peake je o to smutnější, že jeden ze čtyř klíčových resortů (v každé zemi) byl svěřen zástupkyni strany, o níž se pořádně ani neví, kolik má členů, v průzkumech veřejného mínění vůbec nefiguruje ani ve statistických chybách. Navíc po zpívající ministryni Věře Parkanové (ta měla alespoň zkušenosti z vedení jiného resortu) přišla na ministerstvo obrany politička, která zavadila o armádu maximálně ve válečných filmech, nebo spíš ve filmech s Terminátorem a Vetřelcem. Tvrdit, že ministr je civilní osoba a obranu mají řídit civilisté, je správný argument, ale znamená to také, že má o daném ministerstvu a problematice alespoň znalosti v rozsahu jedné třetiny toho, co vědí vojáci. Jinak se v tom utopí a sedne na špek každému, kdo má uniformu.
Když už o tom nic nevím, tak aspoň jako první věc neudělám to, že vyhodím jediného vojáka z vedení resortu. Ale to sem moc nepatří.
scan254.jpgPaní Peake mohla zůstat místopředsedkyní vlády, na armádu mohla navrhnout někoho, kdo ví, jaký je rozdíl mezi tankem a polní kuchyní. Ale velikost strany LIDEM je dána spíše ambicemi jejích zakladatelů, než jejím skutečným významem a sílou osobností této strany. Ono to trochu připomínalo Kurvahošiguttentag. Neznalý restituent Polívka začne řídit hotel a cihelnu, ale ví o tom houby. Peak se chovala stejně, s tím rozdílem, že ministerstvo obrany nerestituovala, ale byla pouze pověřena jeho řízením.
Ale to už je jiná pohádka. Pravdu mají ti, kteří tvrdí, že osmidenní panování Peake na obraně je i premiérovou chybou. Personální politika není jeho nejsilnější disciplínou. Z jeho vlády od roku 2010 nezůstal kámen na kameni, takový fičák české vlády od roku 1990 ještě nezažily. Ke cti mu budiž připsáno, že tentokrát svou chybu napravil velmi rychle. Přesto se vedle jeho oficiálního zdůvodnění nabízí ještě jedna, poměrně paranoidní, varianta – co když za těch osm dní šlápla nová ministryně někomu na kuří oko a chystala se zrušit nějaký dobře domluvený kšeft? Třeba ten s grippeny… Jak bývá zvykem, už se to asi nedozvíme.
Ale to o těch pidistranách na začátku platí. Nezvolili tě, ve vládě nesedíš. Zákon na to ale asi mít nebudeme.

 

Poučení z krizového vývoje: Vojáci jsou jenom dobytek, kerej stát krmí, dá jim nažrat, napít kafe, tabák do fajfky a za to musí tahat jako volové. Dobrý voják Švejk

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář