Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důchod malý, kšefty nejdou, hurá do senátu

Kdo z kandidátů na senátorskou funkci otevřeně přizná, že jedním ze silných, či hlavních motivů je zajištění existence na šest let? Kde dnes najdete na ulici zhruba sedm milionů korun? Kdo vám dá takový plat, jako stát prostřednictvím křesla v senátu?

senat-3.jpgPominete-li další důvody, že už někteří kandidáti mají slušnou existenci a účast ve volbách je uspokojení jejich ega, řada z nich se nepřizná, že vrchní patra politiky znamenají další styky, další možné obchodní kontakty, přímé i nepřímé. Někdy je zajímavé pozorovat, když se do senátu valí exstarostové, exprimátoři, exministři. Nemají-li vlastní firmu a slušné živobytí, je to jen snaha o udržení se ve sférách, kde je záře kamer, přítomnost novinářů a hlavně – jistota.
Podobné pocity mívám u umělců všech profesí, u nichž už na dveře klepe vícerý křížek na zádech. Při pohledu na jejich uměleckou dráhu v posledních letech je vidět, že už je pár pětiletek sestupná, či téměř nulová a pak vám docvakne, že při nízkých penzích většiny umělců není divu, že perspektiva přilepšení na další šestiletku může být lákavá.
Měl jsem rád Helenu Růžičkovou, byla s ní sranda, bývala moudrá, dveře měla vždy otevřené. Ale s odstupem času, kdy zdraví jí ani synovi Jiřímu moc nesloužilo filmování a zájezdy už netáhly, nedivím se, že na nabídku komunistů kandidovat do senátu kývla. Podobně jako jiní umělci z éry komunismu nemusela ani ona platit nejrůznější pojištění a sociálku, daní se od umělců stát také moc nedočkal a obecně se počítalo, že si každý bude filmovat, psát, hrát, či sochat až do smrti a nějak si vydělávat. Helena finanční motivaci nepřiznala, ale při povídání o tom, jak jako asistenta zaměstná syna Jirku, asi občas někoho směr jejího uvažování napadl.
To není nic proti ní. Ani v dnešní době se mnohým nedivím, když za sedátkem v konírně Valdštejnského paláce vidí spíš sociální zajištění, než opravdu službu státu. Je to vlastnost dosti přirozené, o peníze jde přece až v první řadě a nejsmutnější je, když si snažíme nalhávat něco jiného. Peníze jsou totéž jako lov na mamuta v pravěku – jíst musíme. Mamuty už nelovíme, ale co jiného jsou peníze než mamut…?
Že u většiny i těch, kteří vstupují do politiky se sebevětším „morálním kreditem“ to stejně skončí u státem dotované senátorské kanceláře ve vlastním domě, firmě, v sídle strany, či divadle. Že peníze na asistenty putují v nemálo případech do rodinné kasy přes manželky, děti a další příbuzné, že i přes využívání proplácených jízdenek, letenek a MHD stejně všichni inkasují plný příspěvek na cestování, to jen dokládá, že to s tou službou lidu, vlasti a národu asi není tak žhavé. Ostatně velký byt Bohuslava Sobotky za usyslené příplatky určené na kancelářské potřeby jsou toho nejlepším příkladem.

senat-2.jpg

Poučení z krizového vývoje:
Salutem rei publicae tuis commodis praeferas (Dej přednost blahu státu před svým prospěchem).
Anebo taky: Saluti publicae vixit – non diu, sed totus (Žil pro obecné blaho, ne dlouho, ale zcela). Nápis na pomníku císaře Josefa II. ve Vídni.
Ale úplně nejlepší je: O, cives, cives, quarenda pecunia primum est, virtus post nummos(Občané, občané, nejprv si musíte nahrabat peněz, ctnost až po penězích přijde). Horatius v Listech.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář