Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přečtěte si Karla Čapka a uvidíte svět trochu jinak 7: Četníci bez humoreskování...

14. 11. 2013

Četli jsme v novinách zprávu, která se nám zdála skoro neuvěřitelná, ale ježto nepřišlo žádné bližší vysvětlení, musíme se jí zabývat tak, jak byla. Ve vesničce Domkově u České Skalice žil chalupník František Nyč, podle udání četnictva "člověk prchlivý a násilný", podle líčení sousedů "samotář, který se za celý čas nekoupil ani půllitr piva a nekouřil, jenom dřel na poli".

Zadlužil se tím, že koupil deset korců polí; i byl mu v soudní dražbě prodán domek a osudného dne  měl být Nyč se ženou a šesti dětmi (od jednoho do dvanácti let) násilím odstěhován "do malé místnosti bez podlahy a s jedním oknem". Nyč se s dětmi zabarikádoval na půdě a "házel po četnících kamením, kterého si předtím odnesl na půdu velkém množství". Jedním kamenem zranil soudního vykonavatele na ruce.

"Proto četníci vylezli na střechu, probourali tašky a znovu vyzvali Nyče, aby sestoupil. Nyč se však ubránil. Uvázal si na starou pušku (ve skutečnosti to byl kus dřeva) bodlo a šermoval jím proti četníkům. Četníci dvakrát vystřelili… Nyč utekl do stodoly, kde se opět četníkům bránil. Četníci proto opět užili zbraně a postupně na něho čtyřikrát vystřelili. Nyč byl třikrát raněn, … Po čtvrté ráně klesl na dvoře mrtev. Zanechává šest dětí a jeho manželka je ve vysokém stupni těhotenství."

Tedy tohle vypadá jako lov na člověka, který se brání jako jezevec ve své díře; brání se nepříčetně, slepě a zoufale, ale hromada kamení nebo bodlo přivázané na staré pušce nejsou snad zbraně tak nebezpečné, aby se na ně muselo odpovídat palbou jako ve válce. S trochou rozumu se dá pochopit psychologický stav selského člověka, paličatého dříče, který pro svých šest dětí přikupuje kus pole, nemůže zaplatit dluh, neboť letos, jak víte, peníze na poli nerostly, a nyní po soudní dražbě má ztratit i to, co měl dřív.

Muselo opravdu dojít na tu dražbu střechy nad hlavou šesti dětí? A museli být poslání četníci, aby odvlekli osmičlennou rodinu do díry bez podlahy a s jedním oknem? Je opravdu nutné, aby státní moc se exponovala a tak krvavě za věc, kterou zdravý rozum a zkušenost lidí s pochopením daleko lidštějším? A muselo se nevyhnutelně střílet do otce šesti dětí, jako by to byla divoká zvěř?

Ty otázky se člověku vnucovali při četbě citované zprávy; stala-li se tragédie chalupníka Nyče tak, jak bylo vypsáno, pak padá divná a těžká odpovědnost … nejen na ty muže, kteří stříleli olovem na polopomateného chudáka ozbrojeného kamením a šermujícího přivázaným bodlem.

Lidové noviny 22. 11. 1934

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář