Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povinné zaměstnávání mladých do 25 let: Václave, zůstaň!

3. 12. 2012

commissionerlaszloandor.jpg

Rozumím tomu, že nadměrná nezaměstnanost mladých lidí v celé Evropě je víc než alarmující. Ale řešit ji příkazem, jak navrhuje komisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti László Andor (viz lidovky.cz: http://byznys.lidovky.cz/brusel-chce-zakazat-nezamestnanost-mladych-praci-jim-ma-zarucit-stat-1j8-/statni-pokladna.asp?c=A121203_132057_statni-pokladna_mev ), je jen z další nesmyslů a ve své podstatě obdobou povinné zaměstnanosti za socialismu. Německý Frankfurter Algemeine Zeitung píše, že stát bude muset zaručit mladým práci jak po dokončení studia, tak i v případě, že dostanou výpověď. Úřady práce by na to měly dostat peníze z Evropského sociálního fondu. Tímto návrhem směřujme k dalšímu obrovskému zdroji uplácení a podvodů.
Jak by to vypadalo v praxi? Jsem zaměstnavatel, mám problémy. Vymyslím proto dvacet pracovních míst pro mladé do 25 let. Jedno pracovní místo za třicet tisíc měsíčně. Je jedno, co bude pozic obnášet, stačí třeba sedět u okna. Seženu dvacet mladých bez práce, dohodnu se s nimi, že dostanou dvacet. Někdo už někde zařídí, že budu vykazovat výplatu třiceti tisíc pro každého, ale ve skutečnosti jim odejde na účet pouze dvacet, do mé kapsy dostanu měsíčně 200 tisíc korun za nic. Padesát pošlu tmu, kdo mi dotaci zařídil, a všichni budeme spokojení. Jen blbci, co platí daně, zase zapláčou.unemployed.jpg
Že to budou kontrolovat? Aféry s dotacemi z EU ukazují, že to s kontrolami je horké až poté, co peníze zmizí.
Ale návrh maďarského úředníka v evropské vládě vyvolává další otázky – co s těmi, kteří pracovat nechtějí? Co s těmi, pro které budou uměle vytvořena pracovní místa a dosáhnou 25 let. V den jejich 25. narozenin (nebo 26. narozenin) bude místo zrušeno a dotyčný vyletí na dlažbu? Budou všichni povinně zaměstnávaní brát stejný plat? A proč nikdo nenavrhne povinnou zaměstnanost pro všechny věkové kategorie? Z hlediska rovnosti je zaručování práce pro jednu část společnosti diskriminací ostatních věkových kategorií. Hlava mi to nebere.
Po povinné kvótě 40 procent žen ve vedení velkých firem přichází z Bruselu další fantasmagorie, jinak to nazvat nelze. Nejsem žádný Klausův obdivovatel a apologet, ale zrovna teď je mi líto, že před sebou nemá ještě jedno funkční období. Jeho averzi vůči Evropské unii velmi, ale velmi dobře rozumím.
Poučení z krizového vývoje: Není ani tak důležité pracovat, jako informovat druhé, že pracujeme. T. Bernardeu-korupce.jpg
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář