Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brusel: Víme, že se krade, ale nám to nevadí

Před třemi lety jsem projížděl rumunské Transylvánské Alpy. Na okraji chudé rumunské vsi (v oblasti, kde se rozvíjí cestovní ruch tím stylem, že tu kdekdo bez vykácí pruh lesa na svahu a postaví lyžařský vlek) se za zatáčkou polní cesty vedoucí do hor objevilo skupenství na rumunské poměry luxusních vil. Žádné penziony, žádné hotely, ale haciendy sloužící už na první pohled jen několika majitelům. U toho všeho velká cedule, billboard, že objekty byly financovány z fondů EU určených pro rozvoj cestovního ruchu...

Vily, bazény, sauny - za evropské peníze. Když jsem se o tom zmiňoval jednomu europoslanci, vůbec se nepodivil naopak mě měl za blbečka, který není v obraze. Že ty peníze nebyly využity pro žádný bohuulibý obecní zájem, ale šly do kapes rumunským kmotrům, ho nepohoršilo: "V každé zemi musíš uplatit toho, kdo pro tebe pak zvedá ruku, když se o něčem hlasuje, to je přece nad slunce jasné! Koho byste chtěl uplácet? Nějaké chudáky bez vlivu?" Protože ti v Bruselu si pak sami pro sebe rozdělí peníze, jak potřebují, určí si platy, prebendy a další benefity. Uplacení mocní z evropské osmadvacítky jim k tomu poslušně zvednou pacičky.

Kdybyste nevěděli, proč se Evropská unise tak bije za Ukrajinu, tady máte vysvětlení. Je třeba další zdroj peněz, další poslušné přispěvatele a zvedače rukou. Se svobodou, volným obchodem a demokracií se to slučuje stejně, jako voda s ohněm.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář