Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reader´s Digest aneb Nejlepší hlášky bankovní rady

21. 11. 2013

* "Dosud mohl každý vidět, že ve slevových akcích stála pračka každý rok méně," argumentuje Singer. Nyní banka lidem vzkazuje: auta, byty či elektroniku už levněji neseženete. Že lidé úzkostlivě šetří, dokládají i úspory v bankách, které rostou.

* "Zatímco letos potraviny v průměru zdražovaly o tři procenta přes jednotlivá čtvrtletí, čekáme, že budou zdražovat méně, někde na úrovni dvou procent. Ten krok není pro ceny potravin dramatický a jejich růst se prostě zpomalí," řekl Singer.

* OTÁZKA: Takže kdo je vítěz, kdo poražený?

ODPOVĚĎ: Vítěz je zaměstnanec. Ten, kdo žije z úspor nebo z renty, což není velká část společnosti, mezi vítěze nepatří. Nezapomeňte, že pokles cen nejvíce poškozuje nejchudší. To nejsou lidé, kteří mají úspory. Mají příjem od zaměstnavatele nebo jsou na dávkách a mají dluhy.

* OTÁZKA: Ovšem ten příjem je často fixní.

ODPOVĚĎ: Jakmile v ekonomice klesají ceny, vydělává se méně a méně. Nejenom že dochází k poklesu mezd, ale i stát má méně peněz na dávky. A na důchody. Nezapomeňte, že se bavíme o nejzadluženější části populace. Mají dluh na dům, v kterém bydlí, či na opravu auta, kterým jezdí. Jejich dluhy se nezmenšují, splátky jim při poklesu cen ukrajují stále větší část z příjmů.

* OTÁZKA: Ovšem nejchudší lidé pociťují jinou inflaci, než je průměr. Například vydávají větší část příjmů za potraviny, jejichž ceny rostly rychleji.

ODPOVĚĎ: Mnoho z nich žije na venkově, a často tak umí potraviny získat jinde než z oficiálního trhu.

* OTÁZKA: Vždy jste zdůrazňovali, jak je dobře, že lidé mají důvěru v korunu. Není nyní tato důvěra jejím záměrným oslabením podlomena?

ODPOVĚĎ: Lidé o nic nepřišli, sto korun je stále sto korun, inflační výhled je stejný, jaký jsme slibovali předtím, kupní síla se nemění. Samozřejmě, ten, kdo se chtěl od příštího týdne odstěhovat do zahraničí, ten to pocítí. Ale většina lidí tohle neplánuje.

* OTÁZKA: Ale ten, kdo si chtěl koupit zimní dovolenou v zahraničí, to pocítí.

ODPOVĚĎ: Mimo jiné tím podporujeme turistiku v Čechách, třeba Krkonoších. Bude levnější než v zahraničí. Podporujeme ale také to, aby zahraniční turisté přijeli do Česka.

OTÁZKA: Proč opakovaně voláte po utrácení a neslyšíme od vás výzvy ke zvyšování platů?

ODPOVĚĎ: Devizové intervence podle našich modelů přinesou zhruba pětatřicet tisíc pracovních míst navíc. Je to jedno okresní město. Samozřejmě je to model. Intervence znamenají vyšší zisky podniků a pak už je na mzdovém vyjednávání, aby se promítly do platů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář