Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podnikání bez dotací? To byste byli blázni!

1. 12. 2013

spi4f60cc_123653_8499191.jpgFirma Abrex vyrábí ročně 800 tisíc modelů aut, o které je vdelký zájem. Naposledy se proslavila prezidentským Superbem a figurkou Miloše Zemana. O tom pojednával článek veřejněný na iDnes a v MF Dnes. Spolumajitel firmy pan Bukovský konstatuje, že se vrací  Číny do Česka, protože Číňané už nechtějí za práci dva a půl tisíce, ale tisíců 14. Ale na obnovení výroby v Česku shání dotace.

Asi bych se do věci nemíchal, kdybych si nepřečetl komentáře čtenářů v diskusi. Až na pár pochvalných poznámek se řada z nich ptala, co je to za podnikatele a podnikání, když se neobejde bez dotací. A tak jsem podobné otázk poslal jak podnikateli, tk novináři, který o firmě napsal.

Panu Bukovskému jsem poslal dotaz, jestli vidí rozdíl mezi dotacemi na své podnikání a dotacemi na ubytovny (příspěvky na bydlení), ze kerých rejžují jejich majitelé majlant.

Jeho odpověď byla následovná (zvýraznění textu autorem článku):

O dotace žádáme proto, protože nám to zákony a regule umožňují. Pokud se na to podívám z pozice jednatele společnosti (dobrého hospodáře) je to prakticky moje povinnost a to i kdybych na dotace jako takové měl názor negativní, resp. tato moje odpověď by neuspokojila valnou hromadu, která se mi právem může dotazovat, proč ostatní firmy vč. našich konkurencí, žádají o dotace, dotace jsou jim poskytovány a proč to neděláme my.

Dotace jako takové a je jedno zda jsou do zemědělství, na muzea, na pořízení technologie nebo jak vy uvádíte na ubytovny jsou především problémem a otázkou pro ekonomy a politiky. Jestli dotacemi „znásilňujeme“ trh a vytváříme nepřirozené prostředí nebo naopak pomáháme ekonomice je otázka, nad kterou se asi většina lidí již zamyslela, stejně tak já a stejně tak asi i Vy.

Píšete, že nechcete přispívat na naše soukromé podnikání, čemuž rozumím. Je ale potřeba si uvědomit, že takto je nastavený systém, který já nebo naše společnost nezmění tím, že o dotaci nepožádá. 

S pozdravem

Radek Bukovský

Redaktorovi iDnes Janu Sůrovi jsem položil otázku, proč se sám na dotace  jejich využívání podnikatele nezeptal, protože jak článek sepsal, jednalo se spíše o neplacené PR, než o objektivní hodnocení úspěšného projektu. Tady je odpověď:

Vážený pane Hrabico, pan Bukovský by byl asi špatný podnikatel, kdyby nevyužil možnosti, které stát nabízí, tedy dotace z Operačního programu a podnikání. To, zda to je dobře nebo ne, to je otázka na vládní představitele, kteří o těchto dotacích rozhodli.

Zeptal se ale novinář někdy těchto úředníků? Vyslovil někdy pochybnosti nad zcela pokřiveným ekonomickým prostředím? Vždyť jakákoli dotace okamžitě dává každé firm konkureční výhodu před ostatními subjekty na trhu. Proč si ani čeští novináři tyhle otázky nekladou? Proč se peníze všech poplatníků rozdělují velmi často těm lidem a firmám, které rozhodně žádné dotace nepotřebují? Tyhle otázky dnes v českém mediálním prostředí téměř neexistují.

Poznámka: Nijak snažení zmiňované firmy nesnižuji a naopak si jejich činnosti vážím. Protože nesedí u piva a nekafrají. Jen chci ukázat, jak zdeformované ekonomické myšlení a chování panuje v současné české, evropské i celosvětové ekonomice. Jakákoli dotační praxe rodí nerovnost, rodí kauzy Rath a jeho krabice na vín a mnohem horší věci...

Názor si už udělejte sami.

Originál článku zde: ekonomika.idnes.cz/rozhovor-s-radkem-bukovskym-z-firmy-abrax-fi6-/ekoakcie.aspx

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář