Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborník pravil: "Je třeba snížit cenu práce!"

6. 12. 2013

uklizeci-prace.jpgProjděte si nabídky práce na řadu manuálních činností, bez kterých se společnost neobejde a zkuste si spočítat, jestli byste za toto ohodnocení dokázali žít. Například uklízečky a uklízeči. Jedna z nejméně uznávaných profesí - čisto ale chceme mít doma i v práci všichni. Chceme nakupovat v čistých obchodních centrech, chodit na čisté toalety v těchto obchodech. Uklízecí firmy nabízejí za práci od pondělí do pátku, někdy v to počítaje i několik víkendů v měsíci, od 6 do 10 tisíc korun. Hrubého. Což může být sedm osm čistého.

Zkuste si představit, že jste matka samoživitelka (ale i otec-samoživitel) a máte s takovou mzdou vyjít - zaplatit nájem, jídlo, obědy dítěti ve škole, občas koupit oblečení, boty. A na druhou stranu si představte, že přijde někdo a poví vám, že s ohledem na konkurenceschopnost ekonomiky, stabilitu měny a prosperitu je nutné cen u vaší práce ještě snížit...

Cena i poměrně složitých prací, které jsou v běžných nabídkách pracovních serverů a agentur, či úřadů práce, se nepohybuje o nic výš, než již zmiňované práce pomocné, jak jim nadneseně říkáme. Nevím totiž, co je na úklidu pomocného. Legrační je, když za kvalifikovanou grafickou a designerskou práci agentura nabízí 15 tisíc korun (práce od nevidím do nevidím) a o této odměně tvrdí, že je nadstadnardní.

Cena práce je v České republice dlouhodobě ne nadhodnocena, ale podhodnocena. Značnou vinu má už několik let trvající trend slev, slevomatů, akcí, kdy se v podstatě ze slev jako obchodník nevykroutítea pokud nejste silný obchodn í řetězec, nemáte ve slevových vichřicích šanci.

Ty nepřímo, nebo vlastně velmi přímo, ovlivňují marže prodejců, potažmo obchodníků, kteří musejí prodávat obchodníkům za stále nižší ceny. Nízké marže pak ovlivňují platy zaměstnanců i přijmy živnostníků. Tedy cenu práce. Ten, kdo má cenu práce nízkou, protože se na všeobecně sníženém cenovém trhu s vyšší cenou za svou práci nemá šanci udržet, pak logicky zase bude kupovat to, co je svou cenou už na hranici rentability (nebo i za ní) .

Ano, pořád vyděláváme víc, než na Kubě, ve většině afrických zemí, než v mnoha zemích Asie, na Ukrajině, v Bělorusku, v Pobaltí a jiných státech. Naše cena práce je n ízká jen relativně. Což může do budoucna vést k tomu, že bude ještě níž.

P. S. Nedávno jsem dostal od jedné veřejně známé osoby, abych se jí staral o věhlas, tedy PR, čili public relations. Za 3000 korun měsíčně - správa webových stránek, facebook, tiskové zprávy, bombardování médiií, aby o osobě psala. Intenzivní práce dnes a denně. Cena za hodinu práce v přepočtu kolem 30 korun před zdaněním a před odečtěním nákladů za telefon, techniku, energie a další položky. Myslím, že to o představách, za kolik chtějí lidí dnes nakupovat práci druhých, vypovídá víc než objektivně. Nemám pocit, že by cena práce mohla ještě poklesnout...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář