Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátký průvodce „slevami“

18. 12. 2012

002-slevy.jpgMůj kamarád kdysi prodával oděvy. Vedl si docela úspěšně, než přišel na to, že víc nesou lékárny. Jednou mi jen tak mezi řečí ukázal dodejku s cenami nových kabátů, které měl ve výloze a na prodejně za přibližně deset tisíc korun. Za každý kus zaplatil 1400 korun. Když na jaře nalepil na výlohy upozornění Sleva 60 %, pořád ještě sto až dvě stě procent na kabátu vydělával. Pravda, kabáty nejsou housky a neprodávají se denně po tisících.

Jiný známý obchodoval s textilem, pro který si jezdil do jihovýchodní Asie. Platil hotově, tričko, džíny, košile, šátky atd. – kus za 80 centů až dolar. Největší úspěchy mívaly značkové džíny, tedy džíny stejného střihu, jako exkluzivní značky. Zatímco těch opravdových si zadavatel nechal ušít třeba jen dva tisíce kusů a v Pařížské jste je v butiku pořídili za deset až 15 tisíc korun, on jich od výrobce, nakoupil další dva tisíce, ceny baly vyšší – cca 5 dolarů - a prodával je, už bez označení, za 500 až tisíc korun do dalších butiků. Výrobce v Asii to tak dělá – významná světová značka dodá střihy, asijská manufaktura dodá objednaný počet a pak už jede načerno další tisíce pro sebe. Ve stejném tvaru, provedení a kvalitě. Snobové jásají a ti, kteří si chtějí užít za menší peníze, jásají taky.
To je sleva jiného rázu. Ale taky sleva.
009-slevy.jpgNo, a co slevy v hypermarketech? Například uzeniny. V letáku narazíte na párky, které obvykle kupujete za 100 Kč za kilogram. Tentokrát jsou za 60 korun za kilo. Radujete se, jak´ušetříte, jenže nevíte, jak sleva vznikla. Bláhově se domníváte, že prodejce jen snížil cenu. Blbost. Řetězec zavolal dodavateli a oznámil mu, že by chtěl příští týden jeho „lesní“ párky nabízet za 60 korun za kilo. Výrobce tedy po dobu akce vyrobí párky, ve kterých je méně masa, méně všeho normálního, ale více mouky, drcených kostí, šlach a dalších „exkrementů“. Tak, aby se vešel třeba do čtyřiceti korun za kilo a měl z párků jakýs takýs zisk. Až akce skončí, zase se vrátí (možná)k původní receptuře. Pokud si myslíte, že se u zlevněných potravin tohoto druhu jedná o výjimku, přeji klidný spánek.
A taky přeji dobrou chuť a hodně ušetřených sil a peněz ve slevových akcích.
Poučení z krizového vývoje: Nad krámem jelení rohy, na háku baraní nohy. Japonské přísloví
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář