Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ještě jednou (naposledy) o devalvaci koruny a devalvaci myšlení guvernéra ČNB

25. 11. 2013

Špičkovým myšlenkovým pochodem lze nazvat jeho odpověď na otázku Hospodářských novin minulý týden:

Ovšem nejchudší lidé pociťují jinou inflaci, než je průměr. Například vydávají větší část příjmů za potraviny, jejichž ceny rostly rychleji.

ODPOVĚĎ: Mnoho z nich žije na venkově, a často tak umí potraviny získat jinde než z oficiálního trhu.

Těžko říci, jaký venkov pan guvernér zná. Jestli za venkov pokládá svou vinic, tak si myožná myslí, že stejně jako on produkují tento mok i všichni nejchudší iobyvatelé Česka.

Rád bych se pana guvernéra zeptal, co myslí termínem "jinde, než z oficiálního trhu"? Považuje za neoficiální trh farmářské trhy? Nebo záhumenky? Kolik jich ještě dnes na venkově najdete?

Většina venkovského obyvatelstva musí denně nakupovat pečivo, mléčné výrobky, ale taky zeleninu a ovoce v obchodech, přitom ceny na malých vesnicích bývají výrazně dražší, než v supermarjetech velkých měst. Proto také často na venkově moc obchodů s potravinami nenajdete, nebo nejsou vůbec, anebo se kvůli minimálním maržím sotva drží nad vodou a jejcih provozovatelé na tom nejsou o nic lépe, než nejchudší obyvatelé žijící podle pana guvernéra na venkově.

Potravin si lidé na vesnicích zase až tolik nepěstují, nebo nevypěstují. Potřebují také pracovat, za prací většina z nich dojíždí do měst, nebo do nějakých více, či méně vzdálených zón. Pokud se někdo věnuje králíkům, slepicím, okopávání mrkve a brambor, bývají to rodiče dětí řijících ve městech. Když rodiče zemřou, jejich potomci z měst přebudují staré chaloupky na víkendové bydlení s vymoženistmi, místo bramborového záhonu je pěstěný trávník a králíky sní, ale už další nechovají. Maso, zeleninu, ovoce a další pozraviny pak kupují v supermarketech a dovážejí na víkendy a dovolenou z města na vesnici.

Jak napsal jeden blogger, dnešní vesnice nemá nic společného s ladovskou romantikou a idylou. Ani za Lady nebyla vesnice romantická a idylická, ale to byl musel pan guvernér něco vědět o Ladově životě a proč do svých obrázků dával idylu (stačí se podívat nadataci obrázků (70. léta - válka, 50. léta - kolektivizace). I Božena Němcová si své dětství v Babičce zromantizovala.
Jenže to bychom chtěli po hlavě hlavní národní banky moc. Hádejte, kolik obyvatel ČR žije v obcích do 1000 obyvatel, tedy na malých a větších vesnicích, kde se podle pana Singera dá sehnat potravina i jinak, než v obchodech? Zhruba 17 procent.

Počet lidí ohrožených chudobou, tedy těsně nad hranicí chudoby, je přibližně 700 tisícům. Chudobou podle posledních údajů trpí v Česku 15 procent obyvatel. Což dává asi 23 procent všech lidí v ČR. Jestliže na venkově žije 17 procent obyvatel Česka, podle páně Singerových slov tam jsou chudí všichni a jen pět procent chudáků se potácí městy...

Co takhle vráti diplom a klíče o kanceláře, pane guvernére. Milouš Jakeš ještě žije, budete si rozumět.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář