Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednička ve švarcsystému: Ministerstvo financí ČR

29. 11. 2012

Ve státní správě to už léta funguje následovně: ministerstva a další úřady mají své vlastní zaměstnance, ale velmi často si na práci, kvůli které má v seznamu zaměstnanců vlastní lidi, si najímá externí firmy. Každou chvíli se proslechne, že pro to či ono ministerstvo zpracovávají smlouvy externí právníci. Přitom každá taková státní instituce disponuje vlastními právními odděleními. Obvykle je zdůvodnění takové, že na speciální smlouvy je třeba najmout speciální právníky. Proč tedy zaměstnávají ty vlastní?

Ministerstvo financí hodlá v příštím roce využívat vedle vlastních auditorů i externí. Proč ale nezaměstná vlastní? Proč nevypíše konkurs a nepřijme auditory do řádného pracovního poměru? Má to logiku – za externisty kromě honoráře nemusí nic platit. Přitom pro úřad budou externisté provádět činnost, která je stejná, jako pro něj provádějí jeho zaměstnanci. Možná některým z nich ministerstvo vyčlení i kancelář, přidělí počítače a telefonní linky. Je to, nebo to není švarcsystém? Určitě se najde oficiální vysvětlení, že není, ale podstata je stejná. Jenže stavební firma budující třeba dálnici za to dostane pokutu (blbost, že – to spíš nějaký malý živnostník), ministerstvo si „jen“ najme externího zpracovatele. Sociální a zdravotní platí externista, ministerstvo nic.
Neměli by inspektoři vyrazit nejdřív na Kalouskův úřad?
Poučení z krizového vývoje: Vymáhat daně znamená škubat husu tak, abychom získali co nejvíce peří s co nejmenším syčením. Jean Baptiste Colbert, francouzským ministr financí za vlády Ludvíka XIV. v letech 1665–1683.

Co je švarcsystém

Švarcsystém spočívá v tom, že podnik místo zaměstnanců na tu samou práci najímá živnostníky, čímž ušetří peníze za zdravotní a sociální pojištění.
Za znaky švarcsystému se považuje, když člověk splňuje následující body, přitom se zaměstnavatelem nemá pracovněprávní vztah.
·         vystupuje jménem zaměstnavatele, ne sám za sebe
·         dostává pravidelné a stejné odměny
·         pracuje s pomůckami zaměstnavatele (počítač ve firmě)
·         má stanovenou pracovní dobu
·         existuje vztah nadřízenosti a podřízenosti (plní příkazy) ad.
Zdroj: lidovky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář