Jdi na obsah Jdi na menu
 


Firmy propouštějí, lidé nakupují, obchodníci jásají - čemu ale máme věřit?

18. 12. 2012

Tanků a aut se letos asi prodá méně...Podíl peněz utracených v maloobchodu (a zvláště před Vánocemi) je ve srovnání s pohybem peněz během roku a v jiných obchodech zanedbatelný. Je sice v řádech miliard, ale netvoří páteř útrat (a příjmů obchodníků). To, že lidé nakupují jídlo, hračky, elektroniku, svědčí například o tom, že nemají na dražší věci. Bylo by zajímavé porovnat vybrané DPH z maloobchodu a dát ho do protikladu k nákupům tam, kde se prodává za hodně a také odvedená daň je vyšší. Proč si nikdo nedá práci?

I přes dílčí percentuální navýšení se u nás propadá výrazně prodej nemovitostí a třeba i aut. Důkazem není jen omezení výroby škodovek v Kvasinách a ve Vrchlabí, ale také klesající ceny aut obecně. Všichni se tlačí do cenových hladin, o nichž neuvažovali ani v nejbláznivějších sci-fi snech. Důvod je jediný – prodávat za každou cenu. Značná část značek jede za dumpingové ceny. Fiat omezuje výrobu v Polsku, klesá výroba trojaut v Kolíně a Opel přemýšlí o zavření továrny v Bochumi. Ford to zavře ve Velké Británii.
Banky také čekají horší rok 2013 a ČSOB u nás propustí téměř pět set zaměstnanců. Většina firem nenabírá nové lidi, snaží se přežít s těmi, které má, nebo kteří jim zbudou po propouštění.
Zaniklo v jiných zprávách minulých týdnů, že na veletrhu elektronických novinek předvedli v praxi použitelný skener čárových kódů, který nahradí lidskou sílu na pokladnách. je jen otázkou času, kdy v hypermarketech nepotkáme živou (živého) pokladní. Místo padesáti lidí ve třech směnách během dne třicet nehlučných skenovacích bran. Samoobslužné platební terminály v Tescu jsou toho už dva nebo tři roky předzvěstí. Co budou dělat tito lidé, kteří se dosud živí jako pokladní (převážně Ukrajinky a Rusky)?
Asi budou nakupovat zlevněná auta za 59 999 Kč nebo vánoční dárky – vše za 29!. Když už někdo jásá, měl by si dávat své jásání do kontextu. Jenže pokládat takhle složité otázky politikům, bankovním odporníkům a analytikům je zkrátka bolavé na přemýšlení. Vánoce skončí a lidé zase utrácet přestanou. Na delší dobu, budou vyčerpaní – finančně i psychicky.
Poučení z krizového vývoje: Gaudeamus minus et minus dolebis. (Méně se raduj, pak budeš mít i menší žal.)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář