Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekonomičtí experti? Spíš věštci s koulema

8. 11. 2012

 

ekonomove--1-.jpg

Vzpomínám-li si dobře, ode dna jsme se ústy analytiků odráželi už od konce roku 2009 nejméně stokrát. Pokaždé někdo zaznamenal z nějakých statistik oživení tam a tam, začalo se jásat, že ta či ona země svou spotřebou začne táhnout export - přišlo vystřízlivění. Jen my jsme byli neustále uchlácholování stabilitou, dobrým hospodařením – a najednou se už dva roky po sobě zvedají nejrůznější daně a škrtá vše, co se škrtnout dá.
Lidé se na rozdíl od expertních předpovědí chovají zcela opačně. Nedávají na slova o oživení. Každý šetří, kde se dá. Obchody jsou sice plné, obchodní centra sem tam praskají ve švech, ale obsah pokladen se obchodníkům nenadouvá. Třetina restaurací je před krachem, nejoblíbenějším pitím v pohostinství je voda z kohoutku zdarma. Nápisů – pronajmu restauraci – přibývá. Ubývá diváků v kinech. Benzin je za čtyřicet. Zvyšuje se DPH, ale výběr peněz z této daně klesá.
Porozhlédněte se kolem po Evropě. Řecko před krachem, Španělsko na dně, Irsko na suchu. Automobilky zavírají továrny po celém světě, odcházejí výrobci z komerčních zón. Výrobci chrlí a chrlí výrobky – ale nikdo je nekupuje. Když je nikdo nekupuje, továrny přestávají chrlit a zavírají.
Tak, kde je to odrážení ode dna? Nediskutujme o tom, že celý současný model ekonomického chování a uvažování založení na neustálém růstu je ne chybný, ale úchylný. Nelze stále růst, ani ve fabrikách, ani mimo ně. To je přirozené a logické – jen nechápu, že na to už nějaký z těch denně mediálně protlačovaných expertů nepřišel sám.

ekonomove--3-.jpg

Napadá mě jen to, že ti, kteří je do médií zvou, sami ekonomice nerozumějí a experti navíc chodí před kamery a mikrofony novinářů proto, aby se objevil název banky nebo finanční společnosti, kterou prezentují. Každá reklama je dobrá. Zvláště zadarmo. Někteří se vyslovují téměř ke všemu. Od spotřeby chipsů při sledování televize, přes výdaje domácností za broušené diamanty až po osobokilometry na železnici.
Poučení z krizového vývoje: Bohužel, budoucnost už zdaleka není tím, čím bývala. Valéry
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář