Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekonomika

Příspěvky

Krátký průvodce „slevami“

18. 12. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

slevy--2-.jpgSlevy se vyrábějí následovně. Obchodní vybalí zboží na pulty a nahodí cenu tak, aby měl příslušný zisk. Dejme tomu 100 Kč. Po měsíci na cenovku připíše 200 Kč a tu škrtne. Tovar se prodává o něco lépe. Za další měsíc napíše k předcházejícím cenám novou: 400 Kč – taky škrtne. A pak ještě jednou, třeba 600 Kč se škrtancem. Zboží se vyprodá během jediného dne. To je nejjednodušší trik, jak zbláznit i ty, kteří jeho zboží nepotřebují – ale nekupte to za ty prachy…

 

Šokující ministerské odměny náměstkům: z peněz daňových poplatníků krev neteče…

13. 12. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

kcs-100-cssr-1988-gottwald-lic.jpgTaké jste šokováni platy, které dostávají náměstci ministrů a další úředníci? Jste překvapeni, že jim řada dobře prosperujících soukromých firem může jen nahlas závidět? Představte si, že se doma začnete chovat, jako státní správa. Bez ohledu na příjmy budete plánovat výdaje, rozdávat peníze, určovat kapesné sobě i dětem. Jak dlouho vydržíte hospodařit, aniž budete muset zavolat některou z podvodných finančních firem, která vám půjčí za lichvářský úrok? Řeknete, že jsem upadl na hlavu. Zkusme si však takovou situaci přehrát.
 

Dnešní krize a Stalingrad 1943: Média i politici nechtěně kopírují Goebbelse

11. 12. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

002.jpgDát současný způsob psaní o ekonomické krizi (či spíše o celosvětovém postupujícím kolapsu) do souvislosti se způsobem, jakými za 2. světové války ovládal mediální sféru ministr nacistické propagandy Josef Goebbels, jistě vezmou mnozí jako rouhání. Jenže neprofesionalita ekonomů hájících úzké vlastní zájmy svých agentur a firem ve spojení s novináři, kteří se v ekonomice příliš nevyznají, dávají téměř stejné výsledky směrem ke čtenářům. Prolíná se zde v podstatě finanční analfabetismus tzv. ekonomů a analytiků s neschopností mnoha Hitlerových polních maršálů a generálů, kteří z hlavního stanu ve východním Prusku stanovovali diagnózu na východní frontě i ve stalingradském kotli, kde se od počátku zimy 1942 tísnilo asi 290 000 německých, rumunských a italských vojáků, v tom počtu i desetitisíce Rusů dobrovolně i nedobrovolně pracujících a bojujících v řadách wehrmachtu.
 

Jednička ve švarcsystému: Ministerstvo financí ČR

29. 11. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

Inspektoři uvalili na firmy a živnostníky téměř sedm milionů korun pokuty za to, že místo řádného zaměstnávání využívá lidi, kteří pro ně pracují na živnostenský list. Štěstí zatím je, že inspektoři jsou zřejmě rozumní lidé, protože by jinak museli vydělat miliardy. Přitom nikoho nezarazí, že státní správa jede ve švarcsystému taky, i když specifičtějším způsobem. Jak napsali Lidové noviny, nevadí ani ministerstvu financí, které jinak švarcsystém postihuje.dsc00001.jpg
 

Kriplové jsou ve vatě

22. 11. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

mb-ztp.jpgNechápu virvál a poplach kolem tý sociální reformy, kolem přiškrcování sociálních dávek, zvyšování cen všeho, zvyšování DPH. Nevím, co se na tom každýmu, kdo má zdravý dvě hnáty nahoře, dvě dole, oči, uši, měkký játra, srdce jako zvon a zdravý děti nelíbí? Má se snad takovej člověk v týhle krásný zemi špatně? Že kecám jak po půllitrovce metylu? Ta se projděte třeba Prahou, Pařížskou ulicí, Václavákem, Starým i Novým Městem, Malou Stranou, nákupními centry, parkovišti multikin. Zjistíte, že nejlíp se v týhle zemi mají kriplové, co si svý šunky válej na dvoukolkách pro mrzáky…

 

Opravdu firmy nediskriminují lidi kvůli věku?

20. 11. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

fotografie-0033.jpg

Zajděte do kterékoli firmy, malé i velké, a zeptejte se majitele, či jiného nejvyššího šéfa, jestli při výběru zaměstnanců berou v úvahu i jejich věk. Sázet se nebudu, ale nikdo z nich vám na mikrofon neřekne, že berou. Všichni shodně prohlásí, že každého uchazeče na volné místo posuzují podle jeho schopností.
 

Evropské granty a dotace: Turistika od Waterloo

14. 11. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

waterloo.jpg

 

Ve Zlíně se organizují petice proti účasti komunistů v krajské vládě. Hospodaření Evropské unie založené na komunistickém přerozdělování peněz těch, kteří je umění vydělat a vytvořit těm, kteří je vydělat neumějí (nebo nechtějí) nikomu nevadí. Stačí si lépe všímat tabulek, které hlásají, co vše bylo u nás vybudováno z nejrůznějších evropských fondů, grantů a podpůrných programů.
 

Ekonomičtí experti? Spíš věštci s koulema

8. 11. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

ekonomove--2-.jpg

Schválně si zkuste vzpomenout, kolik předpovědí tzv. ekonomických expertů, analytiků a dalších „odborníků“ na vývoj světové a evropské ekonomiky jste od roku 2008, kdy začala krize (já bych spíše řekl, že návrat od nenormálu k normálu), slyšeli. Kdyby si rešeršisté jen v ČT dali námahu a sestříhali všechny tzv. zasvěcené a tzv. odborné předpovědi, které za poslední čtyři roky z obrazovky zazněly, asi bychom se nestačili divit.

 

Základní česká potravina: flaška rumu a vodky

30. 10. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

alkohol-4.jpg

Všimli jste si, jak je Česká republika zaplavena vývěsními štíty malých obchodů, kdy je nápis POTRAVINY doplněn fotografiemi ne jídla, ale alkoholu? Převedeno ad absurdum, cizinec neznalý naší řeči si může myslet, že alkohol se česky řekne „potraviny“. A děti sotva se naučí číst, budou vědět, že základní potravinou je flaška rumu…
 

Povinný důchodový pilíř: Kupónová privatizace číslo 2?

26. 10. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Ekonomika

 

druhy-pilir-1.jpg

Nedávná debata Michaely Jílkové v televizním veřejnoprávním kotli na téma důchodů a důchodové reformy byla zajímavá především tím, s jakou úporností člen Národní ekonomické rady vlády a prezident Asociae penzijních fondů Jiří Rusnok obhajoval vydávání a především kvalitu českých dluhopisů a druhý, nevypověditelný, pilíř penzijního systému.